Hoe geworden duurzame rietjes gemaakt? Ontdek het productieproces per rietje

Hoe geworden duurzame rietjes gemaakt? Ontdek het productieproces per rietje

Dit is een afbeelding van een metalen rietje

In de EU gebruiken wij nu duurzame rietjes! Met de groeiende vraag is er ook een groeiend aanbod. Bij Straw by Straw kregen wij onlangs een e-mail met de vraag: wat is het verschil in jully rieten rietjes en andere rietjes als je kijkt naar het productieproces en milieubelasting? Elk type rietje heeft een eigen productieproces en kenmerken. In dit artikel gaan we dieper in op de productieprocessen van duurzame rietjes en leggen we het productieproces uit van verschillende soorten rietjes!

Wir gaan hierbij in op:

papieren rietjes, bamboe- of houtvezelrietjes, rieten rietjes en tarwe rietjes, herbruikbare rietjes van glas en metaal.

Benieuwd naar het verhaal achter jouw favoriete rietje? Lees dan snel verder.

Hoe worden rietjes geproduceerd?

Rietjes zijn er in alle maten, soorten en materialen. Zoals beschreven heeft elk type rietje zijn eigen unieke productieproces. Lees hieronder hoe elk type rietje wordt geproduceerd:

 

Rieten rietjes en stro rietjes:

Dit zijn natuurlijk onze favo'rietjes' :-) en kunnen we daarom heel goed uitleggen. Rietjes van riet en rietjes van stro wurden gemaakt van natuurlijke materialen, namelijk riet en stro. Het zijn eigenlijk letterlijk plantenstengels om uit te drinken. Hoe dit werkt? Het riet wordt gekapt, stro wordt verzameld tijdens de oogst. Beiden wurden schoongemaakt waarna de harde buitenkant wordt verwijderd en de holle buisjes overblijven. De buisjes worden in de gewenste lengte gesneden en soms aan één kant afgevlakt, afhankelijk van het ontwerp.

 

Metalen rietjes:

Metalen rietjes gemaakt van materialen zoals roestvrij staal en titanium of aluminium. Eerst worden de metalen platen in de gewenste vorm gesneden en vervolgens in cilindrische vorm gerold. Vervolgens worden de rietjes in de gewenste lengte gesneden en gepolijst.

Afbeeldingvan metaal 

 

Glasierte Rietjes:

Glazen rietjes have gemaakt van hittebestendig glas, zoals borosilicaatglas. Het glas wordt verwarmd en in de gewenste vorm geblazen met behulp van een blaaspijp. Vervolgens wordt het rietje afgekoeld en gepolijst.

 

Papiere rietjes:

Papieren rietjes worden gemaakt van papier dat is gecoat met een laagje plastic om het waterbestendig te maken. Het papier wordt opgerold en aan elkaar geplakt, waarna het in de gewenste lengte wordt gesneden.

 

Houtvezel rietjes:

Houtvezel rietjes have gemaakt van houtpulp, die wordt geperst en gevormd tot buisjes. Deze buisjes worden vervolgens gedroogd en in de gewenste lengte gesneden.

 

Welke technieken has gebruikt om rietjes te maken?

Om rietjes te maken worden verschillende technieken gebruikt. Rietjes van riet zijn een kwestie van snijden en steriliseren. Werk je met metalen rietjes dan wordt bijvoorbeeld de buigpers gebruikt. De verschillende rietjes kunnen ook gepolijst geworden. Wij hebben het per rietje uigezocht:

Rieten rietjes en stro rietjes:

Voor het maken van rieten rietjes en stro rietjes wordt er gebruik gemaakt van traditionele landbouw- en oogsttechnieken. Het riet en stro worden met de hand geoogst en gesneden, en daarna schoongemaakt en verwerkt tot rietjes. Hierbij worden vaak ook nog ambachtelijke technieken gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan het met de hand snijden tot rietjes in thegewenste maten: 15 cm, 20 cm, 23 cm und 25 cm. Tegenwoordig hebben wir daar gelukkig Maschinen für! Een uitdaging tijdens de machinale uitvoering is om de stengelknoppen te vermijden, anders kun je er namelijk niet uit drinken.

 

Metalen rietjes:

Metalen rietjes have gemaakt met behulp van industriële technieken, zoals lasersnijden en buigen. De rietjes worden uit platen metaal gesneden, gerold en vervolgens gelast om ze in de gewenste vorm te krijgen.

 

Glasierte Rietjes:

Glazen rietjes has been gemaakt met behulp van glasblaastechnieken. Hoe Tierarzt ist dit?! Het glas wordt verhit en door middel van blazen en vormen tot rietjes gevormd. Vervolgens worden ze afgekoeld en gepolijst om de gewenste afwerking te krijgen.

 

Papiere rietjes:

Papiere rietjes has been gemaakt met behulp van technieken zoals het coaten van papier met een plastic laagje, waardoor het waterbestendig wordt. Het papier wordt vervolgens opgerold en aan elkaar geplakt om er rietjes van te maken.

 

Houtvezel rietjes:

Houtvezel rietjes have gemaakt door houtpulp te persen en te vormen tot buisjes. Dit kan bijvoorbeeld met een extruder. Extrudermaschinen wurden vaker ingezet bij rietjes die bioplastic bevatten. De buisjes have gedroogd en vervolgens in de gewenste lengte gesneden om er rietjes van te maken 

 

Welke materialen zijn nodig om rietjes te maken?

Om rietjes te maken, heb je een paar materialen nodig. Wat voor materialen zitten er allemaal in een papieren rietje? Wat zit er allemaal in PLA von houtvezel rietjes?

Rieten rietjes en stro rietjes: Voor het maken van rieten rietjes en stro rietjes zijn riet en stro nodig. Es ist ein natürliches Material, das geoogst und gesneden ist.

Metalen rietjes: Voor het maken van metalen rietjes ist metaal nodig, zoals roestvrij staal of titanium.

Glasierte Rietjes: Voor het maken van glassen rietjes is glas nodig, dat wordt verhit en geblazen om de gewenste vorm te krijgen.

Papiere rietjes: Voor het maken van papieren rietjes is papier nodig, dat is gecoat met een waterbestendig plastic laagje.

Houtvezel rietjes: Voor het maken van houtvezel rietjes is houtpulp nodig, dat wordt geperst en gevormd tot buisjes.

 Hoe wordt papier geproduceerd? Das ist een afbeelding van een papier fabriek

Was ist het proces om rietjes te maken?

Het productieproces van duurzame rietjes:

Afhankelijk van het type rietje heb je te maken met verschillende processen. Het maken van rietjes is voor sommige typen rietjes eenvoudiger dan andere typen rietjes. Bijvoorbeeld: bamboe rietjes zijn gewoon bamboe stengels. Het productie proces van natuurlijke rietjes is eenvoudig: oogsten / kappen, snijden, steriliseren en drogen. Om hier rietjes van te maken heb je te maken met een eenvoudiger productieproces dan rietjes van metaal. Hoe ziet het proces van bamboerietjes eruit? Om te beginnen wordt er bamboe geoogst of gekocht. Bamboe wordt dan gesneden in dunne repen en gevouwen om het rietje-effect te creëren. De repen worden vervolgens verwarmd om de vouw te verstevigen. Na het verwarmen worden de rietjes geslepen zodat de randen glad zijn en ze eruit zien als andere rietjes. Tenslotte worden de rietjes gewassen en gereinigd om eventuele bacteriën of verontreiningen te verwijderen.

Voor metalen rietjes kan het productieproces al iets complexer zijn. Der Prozess beginnt mit der Auswahl von Metallstreifen aus Juiste. De stripes kunnen van verschillende metalen zijn, zoals staal of aluminium. Vervolgens worden de metalen stripes in de juiste afmetingen gesneden, afhankelijk van de gewenste grootte van de stokjes. Nadat de stripes zijn gesneden, have ze gebogen in hun gewenste vorm, die meestal vierkant of rond is. Zehn Steckplätze wurden de stokjes geëtst en geverfd om een ​​betere verfafdichting en een betere uitstraling te krijgen.

Bekijk here het productie proces van verschillende typen rietjes:

Rieten rietjes en stro rietjes:

Voor het maken van rieten rietjes en stro rietjes wordt het riet en stro met de hand geoogst en gesneden. Vervolgens worden ze schoongemaakt en op maat gesneden (15 cm, 20 cm, 23 cm von 25 cm), waarna ze met de hand worden verwerkt tot rietjes. Hierbij worden vaak ambachtelijke technieken gebruikt. Vaak geworden de uiteinden van de rietjes afgesneden en wordt het binnenste deel uitgehold om het drinken gemakkelijker te maken.

 

Metalen rietjes:

Bij het maken van metalen rietjes wordt vaak gebruik gemaakt van roestvrij staal of aluminium. Metalen rietjes have gemaakt door plate metal te snijden in de gewenste Brete en lengte. Het metaal wordt gesmolten en gevormd tot de gewenste vorm en lengte. De platen worden vervolgens gerold en gelast om er rietjes van te maken. Vaak geworden de uiteinden afgerond en gepolijst om het drinken gemakkelijker te maken. Bij het maken van metalen rietjes worden industriële technieken zoals lasersnijden en buigen gebruikt.

Hoe worden metalen rietjes gemaakt? Das ist een afbeelding van een metaalplaat

 

Glasierte Rietjes:

Glazen rietjes have gemaakt door het verhitten van glas en het door middel van blazen en vormen tot rietjes te vormen. Bij het maken van glassen rietjes wordt het glas gesmolten en gevormd tot de gewenste vorm en lengte. Daarna wurde ze afgekoeld en gepolijst om de gewenste afwerking te krijgen. Vaak geworden de uiteinden afgerond en gepolijst om het drinken gemakkelijker te maken. Soms worden de rietjes ook nog bedrukt of versierd met kleuren.

 

Papiere rietjes:

Papieren rietjes has been gemaakt door papier te coaten met een waterbestendig plastic laagje. Het papier wordt vervolgens opgerold en aan elkaar geplakt om er rietjes van te maken. Vervolgens ontstaat een hele lange papieren rietje. Dit wordt met de machine afgesneden tot de gewenste lengte! Bij het oprollen van papieren rietjes wordt ook de dikte bepaald. Vaak geworden de uiteinden afgerond om het drinken gemakkelijker te maken.

 

Houtvezel rietjes:

Houtvezel rietjes have gemaakt van houtpulp die is bewerkt tot vezels. Deze rietjes have gemaakt door houtpulp te persen en te vormen tot buisjes. De buisjes have vervolgens gedroogd en in de gewenste lengte gesneden om er rietjes van te maken.

 

 

Welke milieuvriendelijke technieken worden gebruikt bij het maken van rietjes?

Technieken om rietjes te produceren:

Er zijn verschillende milieuvriendelijke technieken die gebruikt worden bij het maken van rietjes. Zo wordt er bijvoorbeeld gebruikgemaakt van duurzaam verkregen materialen zoals bamboe, graanstengels enbiologisch afbreekbare materialen. Deze materialen kunnen hergebruikt en recyclebaar gemaakt worden, waardoor er geen schadelijke stoffen vrijkomen in het milieu. Een gevaar is echter: wat gebeurt er als deze rietjes als zwerfafval in het milieu terecht komen? Dat ist ok het diskussionspunkt. Rietjes van PLA von rietjes van houtvezels zijn inderdaad gemaakt van biologisch afbreekbare materialen, vaak ook natuurlijke materialen. Het voordeel is dat er geen aardolie gebruikt wordt, deze zijn vervangen met natuurlijke materialen. Echter Betekkent das Gebruik von PLA aus Biokunststoffen wie PHA (geerbte Bakterien) niet perse een winst voor het milieu as theze materialen as zwerfafval in het milieu terechtkomen! We hebben hier te maken hebben met bioplastic, en je kunt je afvragen wat jij als bedrijf / ondernemer doet om zwerfafval zo min mogelijk milieubelastend te houden?

Gelukkig wurde er vaak middelen toegepast om overmatig waterverbruik te voorkomen, zoals waterzuiveringssystemen en innovatieve technieken voor waterbesparing. Bij deze technieken worden de afvalstoffen die vrijkomen bij de productie van rietjes behandeld voordat ze in het milieu komen, waardoor de milieueffecten worden verminderd. Bekijk hieronder onze conclusies per type duurzaam rietje:

 

Rieten rietjes en stro rietjes:

Bij het maken van rieten rietjes en stro rietjes wordt vaak gebruik gemaakt van traditionele ambachtelijke technieken. Omdat het natuurlijke materialen zijn, ist het productieproces relatief milieuvriendelijk. We gebruiken materialen die al bestaan ​​dat wil zeggen: plantenstengels die zo in de natuur groeien. Wij hoeven geen extra materialen te produceren om het rietje te maken daarom zeggen we ook wel dat: rieten rietjes en tarwerietjes geproduceerd zijn door de natuur.

 

Metalen rietjes:

Bij het maken van metalen rietjes wordt vaak gebruik gemaakt van duurzame materialen, zoals roestvrij staal of titanium. Deze materialen zijn recyclebaar en gaan lang mee, waardoor er minder afval ontstaat. Metalen rietjes zijn herbruikbaar en geschikt als jouw restaurant daar de capaciteit voor heeft.

 

Glasierte Rietjes:

Bij het maken van glassen rietjes wordt vaak gebruik gemaakt van gerecycled glas. Bovendien zijn glassen rietjes duurzaam en herbruikbaar, waardoor er minder afval ontstaat.

 

Papiere rietjes:

Bij het maken van papieren rietjes wordt steeds meer gebruik gemaakt van duurzame en recyclebare materialen. Het is allen niet altijd even transparant waar het papier vandaan komt. Wordt er gebruik gemaakt van gerecycled papier? Ist het papier gemaakt van omgekapte bomen? Von ist het papier gemaakt van reststromen? Die vraag blijft vaak onduidelijk. Er wurde Rosse meer technieken toegepast om papier te coaten met milieuvriendelijke materialen, alleen waar zijn deze milieuvriendelijke materialen van gemaakt? Ist dat niet gewoon bioplastic was micro bioplastic wordt in het zwerfafval?

 

Houtvezel rietjes:

Bij het maken van houtvezel rietjes wordt vaak gebruik gemaakt van duurzaam geproduceerde houtpulp. Dit is een hernieuwbare grondstof die relatief milieuvriendelijk is. Bovendien zijn houtvezels composteerbaar, waardoor er minder afval ontstaat. Das enige Problem ist: Dieses Wort wird mit PHBV (PHA) getroffen, oder auch: gefermentierte Bakterien. Es ist eine Art Biokunststoff, da es nietbiologisch afbreekbaar ist in der Natur und im Helemaal, niet im Ozeanmeer. Rietjes van houtvezels zijn gemaakt van bioplastic. De milieuwinst ist dat er geen aardolie of fossiele grondstoffen worden gebruikt bij de productie van het rietje. Dit neemt echter niet weg dat bioplastic van houtvezelrietjes alsnog schadelijk kan zijn voor het milieu.

 

Was ist der Einfluss des Milieus von den Produzenten der Ritjes?

Duurzame rietjes, de verborgen Impact

Ben je op zoek naar duurzame rietjes? Weeg dan verschillende Faktoren af. Kijk niet alleen naar de impact die je ziet maar houd bijvoorbeeld ook rekening met de impact tijdens het productie proces. Dit wordt ook wel De Verborgen Impact genoemd. Meer vorbei De Verborgen Impact kun je hier vinden. Wij hebben de verborgen impact van duurzame rietjes voor je op een rij gezet:

Let op: dit hebben wij niet opgemeten dus we hebben er geen cijfers van. Wel kunnen we uitleggen wat de verborgen impact is op basis van het productieproces zoals dat normaliter gaat.

 

Rieten rietjes en stro rietjes:

 • Nodig: plantenstengels van riet von van stro.
 • Produkt: stengels verzamelen. Dit wordt al gedaan bijvoorbeeld tijdens de tarweoogst. Stengels snijden en steriliseren, vervolgens drogen.
 • Milieubelastung: Sterilisatie- en drogingsproces.

 

Metalen rietjes:

 • Nodig: Metallstreifen, Roestvrij-Staal, Aluminium oder Titan
 • Productie: grondstoffen verzamelen, omsmelten en eventueel buigen, snijden en harde randjes polijsten.
 • Milieuauswirkung: Voor het omsmelten en bewerken van metaal is energie nodig. Daarnaast moet je ook denken aan het milieu impact bij het inwinnen van de grondstoffen. Hoe wordt Metall aus Titan gewonnen? Was ist der Einfluss hier auf das Milieu? Deze grondstoffen moeten vervolgens vervoerd worden naar de productieplaats waar de metalen omgesmolten have tot rietjes.

 

Glasierte Rietjes:

Bij het produceren van glassen rietjes wordt vaak gebruik gemaakt van gerecycled glas, was de milieu-impactunterscheidet. Wel is er Energie nodig voor het produceren van het glas en het vormen van de rietjes.

 • Nodig: Glas
 • Productie: smelten, glasblazen, snijden en verfijnen
 • Milieuauswirkung: voor het omsmelten van glas en het polijsten is er energie nodig. Denk ook aan: waar komt het glas vandaan? Ist het zeker gerecycled glas of wordt er nieuw glas gemaakt om glassen rietjes te kunnen maken?

 

Papiere rietjes:

Bij het produceren van papieren rietjes is er nodig nodig voor het maken van het papier en het coaten met een waterdichte laag. Ook kan er milieu-impact ontstaan ​​door het gebruik van chemicaliën tijdens het productieproces.

 • Nodig: Papierzellstoff, Beschichtung
 • Productie: papier pulp verzamelen, persen tot papier, printen met gekleurde printjes of kleur, rollen, lijmen, coaten, snijden.
 • Milieuauswirkung: voor elk onderdeel van het process is er energie nodig. Daarnaast is het de vraag waar het papier vandaan komt? Hopelijk van Gerrecyceltes Papier! 

 

Houtvezel rietjes:

Bij het produceren van houtvezel rietjes wordt gebruik gemaakt van duurzaam geproduceerde houtpulp. Dit is een hernieuwbare grondstof die relatief milieuvriendelijk is. Wel is er Energie nodig voor het maken van de pulp en het vormen van de rietjes. Daarnaast kunnen er chemicaliën worden gebruikt tijdens het productieproces.

 • Nodig: Houtvezels, Zellstoff, PHBV, Zetmeel und Zellulose. (Dit stond tot dezember 2022 on the website van de producer, deze information is inmiddels weggehaald en is moeilijk te verifiëren).
 • productie: houtvezels verzamelen, PHBV maken, grondstoffen verzamelen en mengen tot eindgrondstof. Extruderen tot verschillende Länge.
 • Einfluss auf das Milieu: houtvezels zijn in principe duurzaam want dit zijn gewoon restmaterialen van de houtproductie. Het milieu impact van houtvezel rietjes zit in het productieproces zelf: het verzamelen en bewerken van de grondstoffen tot een rietje. Daarnaast zijn houtvezelrietjes gemengd met PHBV (PHA). Dit noemen ze gefermenteerde bacteriën maar dit ist ein gewonner Biokunststoff. Wir haben zijn z'n allen über gegaan op milieuvriendelijke rietjes vanwege zwerfafval getroffen. Biokunststoff bricht nicht in der Natur und im Ozean. Was ist der Impact hiervan? Deze vraag hebben wij gesteld aan biochemici en het antwoord luidt: er is nog te weinig bekend over the impact van achtergebleven bioplastic van PHBV. Van meerdere soorten bioplastic is bekend dat deze ook niet goed zijn voor dieren en het milieu maar van PHBV is er te weinig onderzoek. Wel zou het ze niet verbazen as dit ook slecht is voor het milieu.

 

Bij alle type rietjes geldt een verborgen impact bij het vervoer van alle grondstoffen én van het eindproduct van fabriek naar eindbestemming.

Will je meer weten over de verschillen tussen elk type rietje?

Mail dan naar hello@strawbystraw.com of stuur ons een whatsapp berichtje!

Gefällt dir was du liest und möchtest du uns unterstützen? Kaufen Sie eine Packung oder geben Sie unsere umweltfreundlichen Strohhalme an Restaurantmanager weiter!